2012. március 5., hétfő

Tojásfestés, tojásdíszítés, mindenféle technikák


Összegyűjtöm nektek a lehető legtöbb módszert a húsvéti tojások díszítéséhez, lehet ez hagyományos tojásfestés, decoupage, tojáshéjmozaik stb...

A hagyományos mintákat és  módszereket azért is írom le, ezeket mára már nagyon kevesen alkalmazzák, vigyáznunk kell ezekre az értékekre, nem szabad hagyni, hogy a feledés homályába merüljön!
Ezeket a technikákat élőben is meg lehet nézni, és ki próbálni a hagyományőrző rendezvényeken! Ilyen a matyó húsvét, ahol az asszonyok hihetetlenül gyorsan és gyönyörűen festik a matyó motívumokat, de a kalocsai asszonyok is rekord sebességgel festik fel a kalocsai rózsákat a tojásra!

Bizonyos technikákat, ahol a festékbe illetve valamilyen színező anyagba mártani kell a tojásokat ott főtt tojást használj, a többi technikához a kifújt tojásokat ajánlom!

A tojásokat natúr alapon szeretnénk díszíteni, akkor ecettel lemarathatjuk, így világosabb lesz és a mintánk jobban érvényesül rajta!

Régi magyar motívumokat itt találsz!

Berzselés:
Szükséges anyagok: kisméretű levél (bármilyen, csak minél formásabb annál szebb), nejlonharisnya, vöröshagyma héj, vagy cékla lé!
A hagyma héját beleteszem lobogó vízbe, majd tovább forralom! Amikor a víz jól elszíneződött, akkor levehetjük a tűzről. A tojásra rásimítjuk a leveleket, bevonjuk a harisnyával jó szorosan! A főtt tojásokat beletesszük a vízbe, pár óra múlva kivesszük, hagyjuk megszáradni és vegyük le a harisnyát és a leveleket!
Aki jól dolgozott annak a tojásain ott lesz a levél mintája!
Nagyon fontos, hogy a harisnya szoros legyen, máskülönben a színező anyagunk befolyik a levél alá és nem lesz mintánk sehol!
Bárki könnyedén elkészítheti, a gyerekekkel is érdemes ezt kipróbálni, mert nekik is lesz sikerélményük!

Írókázás:
Ami kell hozzá: íróka, forró viasz, festő lé, főtt tojás
Írókát beszerezhetünk, hobbiboltban vagy készíthetünk saját magunk is egyet.
Forró felolvasztott viaszba mártjuk az írókánkat és megrajzoljuk az általunk kiválasztott mintát!
Megrajzolt tojásokat beletesszük a kihűlt festő lébe, pár órára állni hagyjuk!
A tojásokat kivesszük, és a viaszt lekaparjuk róla!

Íróka készítése: Szükség van hozzá egy 2x2 cm-es réz lapra, egy ágara, kender zsinórra, egy vékony tűre. Rézlapocskát régi elhasznált tubusból készíthetünk.
A réz oldalával kifelé szorosan rátekerjük a tűre a lapocskát, kivesszük a tűt. A fa nyelet behasítjuk, merőlegesen beleillesztjük a csövecskét, és körbetekerjük a kenderzsinórral. Jó szorosan rögzítsük, hogy a réz csövünk ne mozogjon!

Batikolás:
Hozzávalók: több színes festő lé, főtt tojás forró viasz!
Ugyan azt a technikát kell alkalmazni, mintha ruhát batikolnánk!Viasszal megrajzoljuk a mintát, majd világosabb festő lébe tesszük, majd a színre újabb mintát festünk viasszal és sötétebb festékbe mártjuk!
Több színnel is dolgozhatunk, csak mindig a legvilágosabb színtől a legsötétebbig végezzük!

Maratás:
Felhasznált anyagok: festett tojás, ecetre és fogpiszkálóra
Itt már kifújt tojást is használhatsz!
Ecetbe mártjuk a fogpiszkálót, majd megrajzoljuk a mintát!A mintán érdemes többször is áthúzni , hogy a festéket jól lemarja!
Ezt egészen pici gyerekekkel is el tudjuk végeztetni és nem fogják vele összekenni magukat és az egész házat! :-)

Karcolás:
A karcolásnál szintén előre festett tojásra és karcoláshoz tűre, vagy ollóra lesz szükségünk!
A festett tojásba belekarcoljuk a kívánt mintát! Van aki tűvel karcolja és van aki ollóval

Márványozás:
Ami kell hozzá: kifújt tojás, hurkapálcika, régi tepsibe hideg víz, márványozó festék , gyurmaragasztó
Hurkapálcára felfűzzük a kifújt tojást, majd gyurmaragasztóval rögzítjük, hogy ne forogjon rajta!
A tepsibe 3-4 cm magasan vizet öntünk és a víz tetejére csepegtetünk a márványozó  festékből!A víz felszínén megforgatjuk a tojásokat!Egyszerre több színnel is dolgozhatunk, mert annál érdekesebb mintákat kapunk!Egy hurkapálcára egyszerre több tojást is tudunk rögzíteni, így gyorsabb a munka!

Gömöri díszítés
Kifújt és főtt tojást is használhatunk! Forró viaszra, egy fogpiszkálóra, aranyporra lesz szükségünk!
A tojást lefesthetjük, de natúr is maradhat!A viaszt fogpiszkáló segítségével vigyük fel, a cseppforma a gömöri díszítő minta!Cseppformát úgy tudsz készíteni,hogy egy csepp viaszt a fogpiszkáló segítségével elhúzod a tojás felszínén. A felvitt viaszt rajtahagyjuk a tojáson, majd a tojást beleforgatjuk az aranyporba, majd letöröljük. Az arany csak a viaszon marad rajta! Színes viaszt is felvihetsz a tojásra, az önmagában is szépen mutat!
Gravírozás vagy csipkézett tojás:
Kifújt liba vagy strucc tojást kell , mert ezek erősek és vastagabbak, mint a tyúktojás!
Gravírozó segítségével készítjük a tojásokat, a tojás lehet natúr vagy festett!Először megrajzoljuk a mintát ceruzával majd a rajzolt vonalon haladva a gravírozó segítségével belemarjuk a mintát! A tojásokat ki is lyukaszthatjuk, addig tartjuk a gravírozó fejet egy ponton, míg át nem fúrja a tojást!Így kapjuk a csipkés mintát!Szerintem ez az egyik legnehezebb technika. Lehet, idén én is rászánom magam a kipróbálására!
Decoupage (szalvéta technika):
A kifújt tojásokra decoupage ragasztó segítségével visszük fel a szalvétából kivágott mintát!

Zsinórozás:
Szükséges anyagok: színes zsinór, fújt tojás, ragasztó
A tojásokat bekenjük ragasztóval és szorosan körbetekerjük a zsinórral!Lehet egyszínű, de válogathatjuk a színeket vagy használhatunk többszínű zsineget is!
Tojáspatkolés:
Ezt csak az érdekesség képen írom le!
Bővebb információt itt találtok róla! http://www.sumegvarbirtok.hu/cikkek/a-kezmuves/tojasaim-vedelmeben.html
Fémből népi motívumokat üllő és kalapács segítségével kovácsolnak, majd ezt hagyományos patkolási eljárással, patkószeggel rögzítenek! Aki kellő motivációt érez, próbálkozzon vele! Valójában ezt a technikát csak azok alkalmazzák, akik ismerik és elsajátították már a patkolás tudományát!
Horgolás:
Akik szeretnek horgolni, körbehorgolhatják a tojásokat!
Gyönggyel való bevonás: szövés vagy ragasztás
Gyönggyel háromféleképpen is díszíthetjük a tojás!
A legegyszerűbb, ha a tojásokat ragasztóval bevonjuk, majd meghempergetjük a gyöngyben!
A gyöngyöket fel is fűzhetjük egy sorban egy hosszú cérnára, majd ugyanazt a technikát alkalmazzuk, mint a zsinórozásnál!
A harmadik és egyben legmacerásabb eljárás a gyöngyszövés! A tojások köré tetszőleges mintába szőjük a gyöngyöket!


Az itt felsorolt tojás díszítési módok közül én is kipróbálok párat és részletesen beszámolok róla!

4 megjegyzés:

  1. A zsinórozásnál és a gyönggyel való bevonásnál milyen ragasztóval kell bekenni a tojásokat?
    És egy tipp: a tojás kifújása szerintem érdemelne egy pár szót, mert bár én már tudom a jóvoltadból, de előtte fogalmam sem volt, hogy hogyan kell, és hogy egyáltalán egy sima halandó is képes rá :) Esetleg más is így gondolja, akkor mindenképp jól jöhet, nehogy emiatt hiúsuljon meg egy-két tojásköltemény az idei Húsvétkor... ;)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Móni a jó kérdéseket!
    Zsinórozásnál és gyöngyözésnél hobbi ragasztó, technokol rapid és a decoupage ragaszó közül bármelyikkel meg lehet oldani, mindig kis részt kell előre bekenni, amit gyorsan bevonunk és így haladunk végig a tojásokon!

    A tojások kifújása, hát igazad van számomra egyértelmű!Szóval a folyamat:Megmossuk a tojást,hogy minden szennyeződést jól eltávolítsunk.Hegyes késsel kopogtatjuk a tojás alját, kis lyukat kapunk, de a kés hegyével tudjuk bővíteni, hogy egy picit lepattintunk a héjból!Ha ügyesek vagyunk, a belső hártya épp marad!A tojást megfordítjuk és ugyan ezt a tetején , végül kilyukasszuk a hártyát, biztosan tartjuk a tojást, de nem szorítjuk, nehogy összeroppanjon, majd nagy levegővel lassan kifújjuk!

    Remélem érthetően írtam le :-)

    VálaszTörlés
  3. Még időben néztem be, köszönöm a jó tanácsokat, ötleteket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy segíthettem!
      Iratkozz fel a hírlevelemre, és akkor a hasznos tanácsokról, tippekről nem maradsz le! :-))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...